header banner
Default

Ingen kender kodeordet til kryptokongens død, som indeholder en milliard


Det er dog ikke alle, der tror på, at pengene virkeligt er låst inde – eller at kryptokongen overhovedet er død.

Hvad der svarer til næsten en milliard danske kroner i kryptovaluta, kan være forsvundet for altid, efter at ejeren af Canadas største kryptobørs er død.

Det skriver flere internationale medier, herunder CNN og Bloomberg.

Sagen startede i december sidste år, da canadiske Gerald Cotton døde i Indien. Den 30-årige stifter og direktør af kryptobørsen Quadriga CX, Canadas største, led af tarmsygdommen Crohns, og det var denne, der tog livet af ham, skriver Bloomberg med henvisning til retsdokumenter.

  • En kryptovaluta er en digital møntfod, der er beregnet via algoritmer og et bagvedliggende system. Den mest kendte kryptovaluta er Bitcoin, hvis pris har været meget omskiftelig.
  • En kryptovaluta gemmes i en såkaldt ”pung” eller ”wallet”, hvor nøglerne til at de-kryptere algoritmerne befinder sig. Kun med hjælp af dem, kan man bruge, flytte eller overføre kryptovalutaen.
  • En kryptobørs er et sted, hvor man kan købe, sælge og veksle kryptovalutaer.

En lås uden nøgle

VIDEO: Abandoned $4.2m mansion of ‘crypto millionaire’ discovered
The Independent

Det er dog ikke kun for Gerald Cottons familie, venner og bekendte, dødsfaldet får konsekvenser. Ifølge hans enke, Jennifer Robertson, var Cotton den eneste med adgang til firmaets digitale pengeskab, hvor store summer fra de kunder, der benyttede kryptobørsen, var gemt væk.

For at undgå hackerangreb og for mindske risikoen for digitale bankrøverier, havde Cotton ikke bare gemt pengene på en maskine uden internet, han havde også sat hegn op i form af krypteringer og kodeord. For at ingen andre kunne tilgå pengene, kendte ingen – end ikke hans kone, påstår hun – hans kodeord. Men af samme årsag kan ingen tilgå dem, nu hvor han er død.

Derfor ser kryptopenge til en værdi af 190 mio. canadiske dollars – omtrent 950 millioner danske kroner - nu ud til at være gemt bag en lås, der ikke kan låses op, fordi det kun er den afdøde ejer, der havde nøglerne til det.

Jennifer Robertson har hyret en konsulent til at forsøge at bryde sin afdøde mands kryptering og knække hans kodeord, men indtil nu er det ikke lykkedes, skriver CNN.

Intet back-up system

VIDEO: The Most Daring Crypto Heist of All Time | The Inside Story
Dokument

Typisk er der systemer sat i plads, der skal forhindre at den slags sker. Ofte vil man, ifølge CNN, bede enten fem eller syv personer oprette hvert deres personlige kodeord. For at kunne åbne det digitale pengeskab, skal enten tre eller fem personer så indtaste deres kode.

På den måde sikrer man sig, at ingen egenhændigt kan tømme bankboksen og samtidig, at pengene ikke risikerer at forsvinde for altid, hvis personen med adgangskoden går bort.

Ifølge Jennifer Robertson er det dog ikke tilfældet med Quadriga CX. Her var det kun Gerald Cotton, der kendte kodeordet og kunne tilgå den digitale bankboks.

Ikke alle tror på det

VIDEO: Andrew Tate Predicts The Crypto Bull Market Inside The Real World
Success Knight

Men det er ikke alle, der køber forklaringen.

I en artikel fra 2015 skrev nichesitet Coindesk, at Gerald Cotton har fortalt dem, at Quadriga XC netop gør brug af et system, der kræver flere personers kodeord.

Samtidig spekuleres der i, om pengene virkelig er så utilgængelige, som Jennifer Robertson påstår – og om Gerald Cotton overhovedet er død.

Ifølge CNN er der således fundet indikationer på, at penge er blevet flyttet fra konti, der tilhører Quadriga CX. Det burde ikke kunne lade sig gøre, men omvendt kan det også skyldes, at kontiene ikke længere ejes af firmaet.

På Twitter skriver Jesse Powell, der er administerende direktør for kryptobørsen Kraken, der er én af de største i hele verden, at man er i gang med at undersøge sagen:

We have thousands of wallet addresses known to belong to @QuadrigaCoinEx and are investigating the bizarre and, frankly, unbelievable story of the founder's death and lost keys. I'm not normally calling for subpoenas but if @rcmpgrcpolice are looking in to this, contact @krakenfx

— Jesse Powell (@jespow) February 3, 2019

- Vi har tusindvis af kontier, der menes at tilhøre Quadriga CX. Vi er i gang med at undersøge den bizarre og ærligt talt utrolige historie om stifterens død og de forsvundne nøgler. Normalt opfordrer jeg ikke til vidneindkaldelser, men hvis det canadiske politi undersøger dette, så bør de kontakte Kraken, siger Powell.

Sources


Article information

Author: Juan Beck

Last Updated: 1698681241

Views: 1004

Rating: 3.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Juan Beck

Birthday: 1995-11-16

Address: 76797 Sharon Circles Apt. 554, North Davidmouth, SC 65216

Phone: +3681138255068858

Job: Chef

Hobby: Crochet, Beekeeping, Running, Painting, Magic Tricks, Embroidery, Backpacking

Introduction: My name is Juan Beck, I am a clever, Precious, honest, rare, vivid, artistic, Determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.